Sororitat, l’aliança entre les dones

Enemistat, menyspreu, crítica, competitivitat, rivalitat… I podria continuar enumerant la ràbia que molt sovint es genera entre les dones. Per què hem caigut i seguim caient en aquest parany? Per què no obrim els ulls i prenem consciència? Continuem repetint els patrons ideats per un sistema que ha aconseguit que ens ferim entre nosaltres, que ens critiquem, que ens enfonsem unes a les altres. El sistema patriarcal ens vol dèbils, submises, enfrontades, un sistema que no ens vol com a éssers lliure, tan sols ens mira de reüll i ens utilitza.

Però sorgeixen conceptes, noves mirades, lluites que cada cop prenen més força i ens posen al davant qüestions que cal mirar de cares, que cal combatre i sobretot prendre’n consciència. La sororitat és un d’aquests conceptes que la lluita feminista està utilitzant amb molta força, una mirada profunda que últimament està prenent molt protagonisme a la nostra societat. Què vol dir? D’on sorgeix? La paraula “sororitat prové del llatí soror, que vol dir “germana”. Una paraula que va néixer els anys 70 amb el nom de sisterhood, un concepte que sorgí de la lluita pels drets i les llibertats de les feministes negres als Estats Units. Més endavant també en van fer ús, entre d’altres, les feministes franceses amb el nom de sororité.

Podria dir-ne moltes definicions, però el millor resum el podem trobar de la mà de Marcela Lagarde (antropòloga mexicana), una de les persones que més ha treballat la sororitat i n’ha fet algunes definicions:

  • “Amistad entre mujeres diferentes y pares, cómplices que se proponen trabajar, crear, convencer, que se encuentran y reconocen”.
  • “El apoyo mútuo de las mujeres para lograr el poderío de todas”.
  • “El feminismo es subversivo también, por la sororidad que rompe la soledad femenina de las mujeres y encamina a cada una hacia las otras y a todas a la colectividad”. 

La sororitat està prenent cada cop més força perquè hi ha la urgència d’acabar amb la rivalitat entre les dones. Ens trobem en una situació on els homes cal que reconeguin els seus privilegis i aprenguin a renunciar-hi per poder aconseguir una societat més digna i igualitària. Els èxits de les dones no s’han donat per privilegis, sinó que són les motivacions, l’esforç i les habilitats que ho han fet possible i sobretot l’ajuda de moltes persones que no han deixat de creure en elles. I en tot això ens cal confiança, fer-nos costat, donar-nos visibilitat, ens hem de reconèixer i crear relacions positives per eliminar tot tipus d’opressió i aconseguir l’apoderament vital de cadascuna de nosaltres. Hem d’entendre i acceptar que som diferents, venim de llocs diversos i pensem de maneres molt diferents. Ens calen llaços d’amistat, vincles, trobades, ens cal tendresa, amor i molta força.

La solidaritat, la sororitat, l’aliança entre les dones és la millor eina per aconseguir l’equitat de gènere, trencar amb el sostre de vidre i acabar amb tots els tipus de discriminació.

Ens mirem amb uns altres ulls? Actuem? Som-hi!

 

 

Anna Mir Danés

Deixa un comentari