VEUS COMPROMESES

Dijous a la nit. Aquesta nit toca concert i no un concert qualsevol: Pau Alabajos al Liceu. Fa temps que me’l poso a l’Spotify i escolto les seves cançons…i tot just, fa uns dies, mentre mirava entrades per veure la Noa, vaig ensopegar amb el cicle “Músiques sensibles”, que té lloc al Liceu, al Foyer, amb concerts més propers i dels quals un 10% va destinat al Casal de Nens de La Mina (per a què aquests nens puguin anar de colònies i sortir uns dies del seu barri i potenciar la seva autonomia personal, probablement un privilegi a un barri com La Mina).

En Pau Alabajos és un cantautor valencià que va començar la seva carrera tocant pels carrers de València, a l’ombra del Miquelet. Al 2004 va treure el seu primer disc i des de llavors no ha parat fins a dia d’avui, guanyant numerosos premis i recorrent Europa amb la seva música i les seves lletres compromeses. IMG_20151105_214615

Lletres com: “És l’hora d’eixir al carrer, d’alçar la veu contra el ciment que s’apodera del paisatge” de la cançó Contra el ciment, o ”és València 9 d’Octubre, no podran fer-nos callar, cridarem amb tantes ganes que l’asfalt tremolarà” (cançó València 9 d’Octubre), et confirmen que en Pau no es queda de braços plegats davant d’injustícies properes que ha viscut, com el tancament unilateral en plan dictadura de la televisió pública en català: “Les tisores de la Inquisició, la mentida és moneda de canvi en el regne de l’ambigüitat. Estem farts d’observar sempre el mateix angle de la realitat”  de la cançó Zapping, o manca d’identificació dels repúblicans caiguts a la guerra civil que encara estan en fosses comunes: “quatre dècades després els crims de la dictadura encara no han sigut jutjats” (Fosses del silenci), o bé l’accident al metro de València on van morir més de 20 persones (Línia 1), on el govern del PP es va rentar les mans a la Pons Pilat i va manipular la comissió d’investigació de l’incident, va inculpar al conductor del metro (mort) en l’incident i seguidament tècnics (comprats al judici) i polítics van anar-ho a celebrar amb una mariscada…”Però com és posible? Com ha pogut passar? La gent es pregunta i ningú vol parlar: prou de comèdies, volem la veritat, sabem que el govern té les mans tacades de sang”.

Abans d’acabar, ens va regalar una versió de El Cant del Ocells i El Vent, simbolitzant una cançó, com va dir, de “llibertat al quadrat”; la primera en commemoració a Pau Casals i com ell la va tocar a Washington com a símbol del nostre poble, i la segona, en homenatge a Raimon, coincidint en què tots dos han tocat al Palau de la Música Valenciana com a cantautors valencians defensant la nostra llengua I la llibertat d’expressió….però ha plogut molt per a poder sentir del primer al segon…

Moltes cançons i molta intensitat durant el concert. Aquí us deixo la lletra d’una cançó que, personalment, m’agrada molt, Utòpics, Idealistes, Ingenus, suposo que, en part, m’hi sento identificada i part d’aquest col·lectiu. Aquesta, com la resta de cançons del cantautor valencià desprenen anhels de llibertat i compromís pel canvi. Des del cor.

Aquí va:

D’acord, nosaltres som els utòpics,
idealistes, ingenus
que no fan més que somiar.
Però estem farts de creuar-nos de braços
mentre la terra s’afona sota els nostres peus.

D’acord, sabem que no som perfectes,
tenim els nostres punts febles,
però aprenem dels errors.
Almenys vivim amb la consciència tranquil·la,
perquè hem fet tot el possible per tal de canviar el món.
D’acord, nosaltres som els il·lusos
guardians de causes perdudes,
inconformistes tossuts.
Però hem dit prou, ja no volem refugiar-nos
darrere de les paraules, ara passem a l’acció.

D’acord, ens falta molta experiència,
convé sumar els esforços,
i els càntics de tanta gent,
però anem creixent, ens fem més forts cada dia,
mai no perdem l’esperança i seguim avançant.

Anna Morales Mateu

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s