Vacunes sí, vacunes no?

El tema de les vacunes és enormement complexe…però, abans d’analitzar aquesta complexitat, sabem del que estem parlant? què és una vacuna? com actua? quins tipus hi ha? prevenen malalties amb similar pronòstic i mortalitat? es recomanen les mateixes vacunes a tot arreu del món? i així podríem fer-nos la tira i mitja de preguntes….

Comencem pel principi: sabeu que ja a l’any 200 aC. a l’actual Xina o Índia va néixer el sistema d’inoculació com a mitjà d’immunització? i que un metge rural anglès del s.XVIII va descobrir la primera vacuna contra la verola? i que aquesta és curiosament l’única malaltia que s’ha erradicat completament del planeta? Per a situar-te una mica més en el tema , clica aquí.

I ara que ja t’has situat una mica…si penses en la paraula VACUNA, quines altres et vénen al cap? Pensa pensa….potser: augment de la supervivència? “grups antivacunes”? erradicació de malalties? reaccions adverses de les vacunes? negoci de les farmacèutiques? calendari vacunal? pediatria? viatges al tròpic? grip A? diftèria?

Com es comenta en aquesta entrada de la wikipèdia que m’ha semblat interessant: “Controvèrsia de les vacunes”, potser qüestionem menys la resta de fàrmacs que ens hem de prendre quan estem malalts, mentre que som molt més crítics amb les vacunes perquè prevenen malalties mentre estem sans i estalvis?

Podem posar a totes les vacunes en el mateix sac? d’una banda trobem aquelles vacunes que estan al calendari vacunal pediàtric recomanat i per altra banda, trobem les “noves vacunes” ( tipus: vacuna de la grip aviar, papilomavirus,..). Mentre les primeres porten anys i panys administrant-se i es coneixen els seus beneficis/riscos àmpliament, potser caldria aprofundir més en la indicació i repercussió clínica de les segones, així com valorar altres interessos (tant a favor com en contra de les vacunes) més enllà dels estrictament mèdics (interessoss econòmics, polítics, ..)?  aquest últim fet em fa pensar en tot l’enrenou que hi va haver amb el tamiflu, recordeu?

Com dèiem, un tema complexe….i més complexe encara quan moltes vegades la decisió de vacunar-se no depèn d’un mateix, l’infant, sinó que depèn de la decisió que prenen per ell els seus pares o responsables. I si, a més a més, aquest nen va a una escola i està en contacte amb altres nens, vacunar-lo o no vacunar-lo tindrà una repercussió comunitària, més enllà de la opció individual?

La informació, el sentit comú i el coneixement ens fa una mica més lliures i amb capacitat més crítica alhora de prendre decisions? Just ahir al matí parlàvem de les vacunes amb els companys de l’hospital. Una companya explicava que marxa amb la família a una zona de parcs naturals d’Alemanya on hi habita un mosquit que pot transmetre un tipus d’encefalitis; es tracta d’una baixa probabilitat, però existeix. Si ella no s’hagués documentat de l’existència del mosquit, no fos metge, i no es dediqués a veure pacients amb dany neurològic i conèixer les seqüel·les de per vida que pot patir aquest tipus de pacient, probablement no tindria tant clar si vacunar-se i vacunar als seus fills i marit.

Ja per acabar, l’altre dia a la Trobada 0 de Camps de Solidaritat, la Begonya Roman, filòsofa que ens parlava de l’Ètica i el Viatjar, ens va ‘regalar’ unes eïnes per a valorar decisions a prendre des d’un prisma ètic:

  1. Principi de la universalització: i si tothom ho fes?
  2. Principi de la publicitat/transparència: i si tothom ho sabés?
  3. Principi de la reciprocitat: i si m’ho fessin a mi?

Vaig sentir aquestes preguntes i una paraula va venir al cap: Vacuna.

Anna Morales Mateu

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s