No compris més sense pensar!

neta0

Provem de fer un experiment molt senzill. Només has de recrear els espais proposats i crear-te una imatge ben clara i definida d’allò que se’t descriu.
Primer de tot, començarem per un carrer ben ample, està molt ben il•luminat, i hi pots col•locar molts fanals alts i un empedrat elegant. Ara imagina’t quines són les botigues en aquest gran passatge: de roba, d’esports, de calçat, totes les que vulguis. En aquest carrer han començat les rebaixes! I és ple de gent de totes les edats carregant bosses amunt i avall. ¿Ja t’ho has imaginat? Estic segura que a tots ens és ben fàcil recrear un carrer com aquest. Segurament quasi tots hem imaginat les mateixes botigues!

neta1Ara farem la segona part de l’experiment… imagina’t com és la fàbrica on ha estat feta aquesta roba i aquest calçat. Imagina’t com és l’edifici on es van cosir i com són les persones que hi treballen. Imagina’t també, com és el barri o les ciutats on viuen aquestes persones. Quantes hores al dia treballen, o quin és el seu sou per cosir el botons d’una samarreta o desgastar uns texans.

neta4¿Ha estat més difícil? No és gaire habitual que ens ho qüestionin, oi?, menys que ens ho expliquin, i menys encara que ens ho ensenyin. Personalment, no fa pas tan de temps que vaig començar a fer-me aquestes preguntes, i possiblement no ho hagués fet mai si no existissin iniciatives internacionals com la Campanya Roba Neta, si no hagués vist mai alguna de la seva contrapropaganda o hagués començat a llegir el seu blog, seguir les seves publicacions i participar a les sevs accions. El que és segur, és que quan comences a saber i entendre, ja no pots comprar tan feliçment, i ja no et sembla ni tan maco ni tan barat aquell jersei de les últimes rebaixes.

Així és com vaig arribar a la meva primera jornada organitzada per SETEM, el passat divendres 18 de setembre, amb ganes de seguir aprenent i destapar totes les situacions injustes i inacceptables que amaga el món del tèxtil i de la moda.

neta6Al llarg d’aquesta jornada es va explicar quines accions es fan a nivell internacional, especialment tota la pressió realitzada a algunes marques perquè paguessin les indemnitzacions pendents del “mal anomenat” accident a Rana Plaza (Bangladesh, 2013). També es van ensenyar diverses iniciatives de contrapublicitat realitzades, i es va explicar com es dóna la coordinació de la Campanya Roba Neta entre els diferents països europeus i els sindicats dels països productors. Neta3La jornada també va servir per presentar la nova iniciativa de la campanya, “Canvia de sabates”, que pretén donar a conèixer totes les condicions d’explotació i risc que suposen els processos productius del sector del cuir i del calçat, fins ara completament desconeguts.

Finalments, vam reflexionar sobre quines actuacions es poden dur a terme per seguir difonent la campanya: xarxes socials, accions de carrer, vídeos… hi ha moltíssimes coses a fer!

Tens ganes de conèixer més sobre la campanya Roba Neta? pots seguir-ho a:
http://www.facebook.com/CampanyaRobaNeta;
http://www.facebook.com/ChangeYourShoesES.CAT
https://robaneta.wordpress.com/
o pots venir a la propera reunió convocada el dia 1 d’octubre a les 18h a la seu de SETEM, per seguir pensant sobre noves accions. T’hiesperem!

Sílvia Reyes

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s