“LA SAL DE LA TERRA” Sebastiäo Salgado

foto3

La consciència de saber que som un ésser més d’un món que abraça molts matisos, fa adonar-te que és molt important tenir cura i respectar tot el que ens envolta. Els humans formem part d’una naturalesa que ho engloba tot, plantes, animals, rius, muntanyes, persones, etc. Però sovint oblidem aquest fet i per conseqüència creiem que ens trobem en un esglaó superior, que la terra és alguna cosa que ens pertany i podem dominar. I en aquest conjunt de persones, fins i tot, hi ha els qui creuen poder decidir com ha de funcionar el món, que pensen tenir la raó absoluta de les coses i el domini de tot i de tothom. Aquesta manera de pensar i d’entendre el cosmos ha donat peu, des de fa molts anys, a crear un món ple d’injustícies, a la destrucció de la terra, a les guerres i a la fam.

g1_1

El fotògraf Sebastiäo Salgado un dia va decidir que volia donar a conèixer el món amb una càmera de fotos, volia donar testimoni de les diferents realitats del planeta, fet que l’ha portat durant 40 anys a viatjar pels diferents continents presen- ciant els horrors més grans de la humanitat: el genocidi de Ruanda, la guerra de Iugoslàvia, la fam a Etiòpia al Txad a Mali, els èxodes de molta població, els treballs a les mines del Brasil, etc.

salgadSalgado, després de tants anys contemplant de primera mà els fets més horribles de la humanitat va perdre la força i la fe en l’ésser humà. Per aquest motiu va decidir tornar a la terra que l’havia vist néixer, a Minas Gerais (Brasil). En aquell indret on anteriorment hi havia una selva tropical va trobar un desert, la desforestació havia acabat amb la vida en aquell antic paratge preciós. Però amb la iniciativa de la seva dona, Léila Wanick, van decidir recuperar aquell paradís, volien tornar a donar vida a la terra i van crear “l’Instituto Terra”. Gràcies aquest projecte s’han replantat milers d’arbres i en l’actualitat han tornat els animals, les plantes, en definitiva la selva en tota la seva vitalitat.  (http://www.institutoterra.org)

salgadoDesprés de retornar a la vida un indret destruït per la humanitat, Salgado va decidir emprendre el que ha sigut el seu últim treball anomenat “Gènesis”, i en aquests vuit últims anys ha recorregut mig món, des d’Alaska, l’Amazones, Àfrica… on ha pogut mostrar amb la seva càmera com el 46% del planeta segueix intacte des de fa milers d’anys. Ha fotografiat paisatges, animals, comunitats que viuen segons les costums ancestrals, i en tot això a recuperat la fe en el món, un món que desprèn vida quan se’l deixa viure tal com és, en la seva llibertat, quan se’l deixa fluir sense que ningú es cregui amb el dret de dominar-lo i maltractar-lo en benefici propi; i és aquest el planeta que a mi em dóna esperança, una terra alliberada de l’odi de l’ésser humà, del sentit de posseir, on el respecte, l’amor i la convivència entre tots els éssers fa que la bellesa de tot el que es contempla, de tot el que es percep i es sent sigui harmònic.

ss2   salgadooo

 

 

 

Aquests dies podeu veure el documental “La sal de la tierra” als cinemes, un documental que fa un recorregut durant els 40 anys de treball del fotògraf Sebastiäo Salgado enmig d’unes reflexions i imatges que no us deixaran indiferents. També podeu visitar la seva última exposició “Gènesis” al Caixa Fòrum de Barcelona.

Si perceps el món com un igual, aquest mai deixarà de bategar!

Anna Mir

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s