Quan voler és poder, i res és impossible

Ara deu fer uns 10 anys que vaig llegir un llibre que es titulava «Més fort que l’odi», gràcies a una assignatura optativa de la universitat. Tractava de rerefons sobre una paraula en aquell moment desconeguda per a mi, la paraula resiliència, la capacitat de l’individu per a afrontar amb èxit una situació desfavorable o de risc, i per a recuperar-se, adaptar-se i desenvolupar-se positivament davant les circumstàncies adverses. A través de la història real de Tim Guenard, autor del llibre, crec que vaig entendre per primer cop en plenitud el significat de la paraula. En Tim fou un nen maltractat i abandonat, que va viure la seva infància i adolescència en centres d’acollida i presons per joves. La seva sort canvià poc a poc quan va trobar a persones que van creure en el seu potencial i el van dotar d’un lloc i d’una valia al món. Ja fa molts anys que la vida d’en Tim va transcórrer en un poble al nord de França, ara és casat i té quatre fills. Acull a casa seva joves tutelats amb problemes conductuals, i fa xerrades a diferents parts del món, demostrant amb fets i no amb paraules que l’home és lliure d’alterar el seu destí.

Ara fa un any i mig, SETEM i el Camp de Solidaritat a l’Índia em van dur a conèixer  una persona molt especial, que de nou em va fer ressonar la paraula resiliència. L’Amin ens va obrir les portes de casa seva mentre érem a Bombai i no només la seva llar literalment:  quan coneixes l’Amin, t’adones que t’obre les portes de la seva vida i tu decideixes fins a on vols entrar.


No m’entretindré a explicar la història de la vida de l’Amin ja que estaria fent un «spoiler». Ell mateix va escriure la cruesa de la seva infància al llibre «La vida és la vida. Jo sóc gràcies a tu», on narra els anys que va passar vivint sol als carrer de Bombai o a l’orfenat de Snehasadan, com va ser la seva feina com a taxista o el seu primer viatge a Barcelona.

Durant el temps que vam estar a Bombai, l’Amin ens va convidar a compartir un dels seus somnis: obrir una cafeteria- llibreria a la ciutat de Bombai, on hi treballarien joves que, com ell, han viscut a orfenats i que en complir els 18 anys es veuen obligats a viure de nou al carrer. Perseguint aquest propòsit, va escriure la seva biografia, i amb els diners recaptats s’obriria la cafeteria «Bombai to Barcelona».

Més de sis anys venent llibres, fent xerrades i publicitat, la traducció del llibre a set idiomes, milers d’exemplars venuts i l’esforç incalculable de molts, han fet el seu somni realitat. El passat més d’agost va obrir la cafeteria «Bombay to Barcelona». Amb tan sols set mesos  ja hi treballen set joves a qui també s’ha buscat allotjament, i que anteriorment vivien al carrer. La cafeteria ocupa el número 1 dels rànquings de cafès més ben valorats de la ciutat, compten amb voluntaris locals i el nombre de xerrades, exposicions, i trobades musicals que acull és inesgotable.

Al món individualista i egocèntric en què vivim, trobar persones que dediquen la seva vida a millorar-lo no és fàcil. L’Amin s’hagués pogut satisfer havent canviat el destí de la seva vida i de la seva família, però la lliçó i el que el converteix en algú encara més admirable és el seu compromís per canviar la vida de molts altres a qui el món, injust com és, tampoc ha tractat gaire bé.

Tanmateix, el somni de l’Amin i el de tots i totes els que el compartim no ha acabat aquí. El nou repte és obrir més locals a Bombai, i fins i tot buscar socis a la ciutat de Barcelona per obrir un cafè solidari aquí, a la capital catalana. És per això, que ara que ve Sant Jordi us animem a conèixer i participar d’aquesta il·lusió comprant el llibre «La vida és la vida. Jo sóc gràcies a tu», per ajuda a finançar el projecte. Un llibre preciós i ple de força que demostra que res no és impossible i que en moltes ocasions voler és poder.

Per saber més d’aquest somni o col·laborar-hi amb la compra del llibre:
https://www.iambecauseofyou.com

Sílvia Reyes Garau

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s