“The Voice of workers”

Abans, fa molts anys, quant els nostres avis eren joves, el món funcionava diferent. Les causes i les conseqüències es donaven en el mateix lloc: si un poble no reciclava, el seu riu s’emplenava de brossa i els nens no s’hi podien banyar; si un empresari explotava a les seves treballadores, aquestes ho explicaven als seus amics i familiars i al cap de res, tot el poble sabia que tal empresa explotava les seves treballadores.

Bubalus.org-4

Però ara, vivim en un món que anomenem globalitzat. A nivell pràctic, que vol dir això? El que significa és que, ara, les causes i les conseqüències es donen a llocs diferents: els actes que realitzem aquí tenen conseqüències arreu del món. Per exemple, si no reciclem, això té un impacte directe a diferents regions i poblacions de l’Àfrica que s’estan emplenant de la nostra brossa. Si prenem una tassa de cafè, a qualsevol bar que no sigui de comerç just, això té una conseqüència directa, per exemple, als alts boscos de Nicaragua, on grans multinacionals com Nestlé, els estan deforestant i contaminant amb productes químics per tal d’augmentar la producció de cafè. Si comprem una samarreta al Portal de l’Àngel, això té una conseqüència directa a països de l’Àsia, on s’hi estan explotant i vulnerant els drets humans de les treballadores per tal de produir les samarretes i peces de roba que es vénen aquí.

Aquest estiu, el grup del Camp de Solidaritat de Filipines-Luzón hem tingut l’oportunitat de veure, de primera mà, tot el que hi ha al darrere de les grans multinacionals de l’indústria tèxtil i electrònica. Hem tingut l’oportunitat de compartir mil moments i històries amb els treballadors i les treballadores filipines, empapar-nos de les seves lluites sindicals i remoure’ns per dins amb les seves històries i el seu dia a dia dins de les fàbriques.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

A més a més, hem aprofitat aquesta oportunitat única per tal de produir el documental: “The Voice of workers”. Aquesta producció conjunta de Bubalus.org i SETEM Catalunya, realitzada per els participants del Camp de Solidaritat de Filipines-Luzon 2016, ens mostra l’altra cara de la moneda de la globalització: sense censura, les treballadores i els treballadors ens expliquen el seu dia a dia dins de les fàbriques Filipines. Ens porta la veu, en primera persona, de les persones que viuen explotades per les grans multinacionals de la indústria tèxtil i electrònica.

Amb aquest documental volem tornar a acostar les causes i les conseqüències. Volem fer de megàfon, d’altaveu de totes les històries que hi ha al darrere de la producció tèxtil i electrònica. Si volem viure en un món globalitzat, en el qual podem produir una samarreta a Filipines i vendre-la aquí, hem de ser conseqüents i no quedar-nos només amb els productes, sinó també amb totes les històries que hi ha al darrere: amb totes les històries de les vides humanes que es veuen afectades per aquest sistema de producció globalitzat.

Actualment estem molt contents d’haver pogut presentar el documental en el Mobile Social Congress i a la delegació d’Igualada. A més, el proper dijous 23 de març estarem presentant-lo de nou,  a les 19:30, a Lafede.cat-Organitzacions per a la Justícia Global (c/ de les Tàpies 1 – Barcelona)! Us hi esperem a totes!

Bubalus.org-laFede

Us deixem el tràiler:   www.bubalus.org

I la pàgina de Facebook i Instagram, on podeu trobar tota la informació actualitzada:

A més, us convidem a totes a seguir-nos a les xarxes socials de Bubalus.org i ajudar-nos a la difusió de tot el que està passant a Filipines! Tenim la meitat de la feina feta – la producció del documental- però ara ens trobem amb el repte més gran: aconseguir fer ressonar aquestes històries aquí, a la nostra societat. Tenim un repte molt gran i no el podem fer soles: us necessitem a totes per aconseguir fer d’altaveu de les històries de les treballadores que viuen explotades per les grans multinacionals tèxtils i electròniques!!

Per acabar, volem donar les gràcies a totes les persones que han fet possible aquest documental i que ens estan donant suport. Primerament, volem agrair a totes les persones que durant aquests 25 anys han fet possibles els Camps de Solidaritat, removent consciències i transformant persones. Volem agrair també a la Campanya Roba Neta per tota la feina que estan fent però, en especial, per ajudar-nos en la producció del documental. A més, volem agrair molt especialment a tot l’equip de comunicació de SETEM, per fer possible que totes aquestes històries comencin a ressonar aquí, a la nostra societat. També volem donar les gràcies a totes les persones que hi ha al darrere tant del Mobile Social Congress com de la delegació de SETEM Igualada per convidar-nos a presentar el documental, com també a la delegació de Tarragona, on properament realitzarem un altre projecció del documental. Però sobretot, volem donar les gràcies a l’Aleix López, qui ha produït el documental; sense la seva energia i entusiasme res d’això no hauria estat possible. Finalment, volem donar les gràcies a totes les persones filipines que ens han acollit, com un més de la seva família, durant tots dies que vàrem compartir amb elles.

Logo-bubalus_org

Grup de Filipines-Luzón 2016: Aleix Prieto, Aina Estrada, Cora Espinosa, Júlia Jareño, Martí Busquets, Samuel Gregorio i Sensi Guitérrez.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s