Minerals en Conflicte

“Justícia, Pau i treball”, aquest és el lema de la República Democràtica del Congo (RDC), l’antic Congo Belga o l’antic Zaire. Aquest país és l’onzè més gran del món, i el segon més gran del continent africà, rera Argèlia. Limita amb República Centroafricana i Sudan del Sud al nord, Uganda, Rwanda, Burundi i Tanzània a l’est, Zàmbia i Angola al sud i la República del Congo a l’oest. Malgrat el seu lema i el seu nom (República Democràtica), és un dels països del món on es vulneren més els drets humans.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

L’altre dia, a un dels panells del Mobile Social Congress, diferents experts van parlar sobre la RDC i explotació de recursos, conflictes armats i conseqüències locals i globals del creixement de la indústria electrònica.

Em va frapar força un noi belga, l’Steven Spittaels, que treballava a IPIS (International Peace Information Service, institut d’investigació que analitza i informa sobre el terreny amb l’objectiu de construir la pau i el  desenvolupament sostenible a l’Àfrica Subsahariana) perquè va apropar-nos a la realitat de les mines artesanals de RDC, amb fotos, amb persones, deixant enrere la vessant més purament teòrica.

IMG_20170228_174539

Mobile Social Congress, 2017

Va parlar sobre els minerals que s’exploten més a RDC en el moment actual. Sabeu quins són? Els minerals més extrets a la mineria són: l’or (en anglès, gold anomenat mineral “G”) i l’estany, el tungstè i el tantàlium (els minerals “3T”; de l’anglès, tin, tungten i tantalum), tots 4 coneguts com a 3TGs….i potser us pregunteu, i el coltan, que és? És una mescla de conté tantàlium. I perquè s’utilitzen els minerals “3T” (l’or ja el coneixem més..)? Són minerals utilitzats en la fabricació de la majoria de dispositius electrònics; per tant, en els darrers anys han experimentat un boom donada l’era tecnològica on ens trobem.

Malauradament, no només les condicions dels treballadors són insalubres en aquestes mines artesanals, sinó que, a més a més, hi ha nombrosos grups armats que les militaritzen i creen màfies paral·leles. Per aquest motiu, aquests minerals extrets sota el control de grups armats s’anomenen Minerals en Conflicte.

“S’està fent alguna cosa per tal de regular aquesta extracció minera?” – pensareu. Doncs els Estats Units han començat a fer-ho; Obama va signar la llei de Dodd-Frank al juliol del 2013. Aquesta llei obliga a l’empresa americana a fer deguda diligència de la cadena de subministrament si es declara que el seu producte conté minerals provinents de la RDC o països veïns. A nivell europeu, en canvi, on la llei encara està per debatre al Parlament Europeu, s’aplicaria a les mines de tot el món.

ipis.png

Foto d’IPIS

Des de l’entrada en vigor de la llei de Dodd-Frank, l’estat congolès ha començat a certificar les mines, i l’Estat estableix missions de validació. Les missions declaren “mines verdes” a aquelles on no hi ha grups armats, treball infantil o dones embarassades treballant-hi i on no es vulnerin els drets humans. Posteriorment, un consorci internacional privat certifica els minerals com a minerals nets.

Rera la implementació d’aquesta llei, hi ha actualment 130 mines verdes a RDC; no són moltes ja que hi ha tan sols 925 mines artesanes a la província del Kivu Sud; però gràcies a aquesta llei, s’ha fet pressió al govern congolès perquè comenci a validar les seves mines.

UEConflictMinerals

Spittaels va explicar que, rera la llei de Dodd-Frank, malauradament, la proporció de mines d’or (en relació a les mines de 3T) sota control militar havia augmentat (en total a RDC, el 56% del total de les mines estaven militaritzades al 2015; i el 80% eren d’or, el 18% de minerals 3T i el 2% de diamants). Aquest augment de les mines està relacionat directament amb el benefici econòmic que suposa l’extracció d’or.

Amb aquesta llei, doncs, s’ha fet un primer pas, però queda molt a fer i molt a millorar, tant les condicions dels treballadors com la certificació de “mines verdes”. Esperem que al Parlament Europeu, el proper 22 de març, fem una passa més.

Anna Morales

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s