La subtilesa del patriarcat #25N

prouArriba el #25N, el dia que alcem el crit ben alt i diem PROU a la violència vers les dones! I al pronunciar la paraula violència em venen algunes preguntes al cap. Què és la VIOLÈNCIA? quants tipus de violència patim les dones? simplement per això, pel simple fet de ser dones. I començo a pensar, a reflexionar sobre la societat en la que visc, sobre tot el que no m’agrada, en el que trobo injust, en el que em produeix ràbia i tristesa, i em ve una paraula, aquella que ho resumeix tot: PATRIARCAT!

icebergI sí, el patriarcat porta a molts tipus de violència! Una de les que considero més horrible i denuncio fermament és la violència física; la qual mata, agredeix i humilia a la dona d’una manera miserable. Però en aquest cas m’agradaria anar més enllà i parlar de la que no es veu, d’aquella que subtilment s’amaga però que deixa una petjada inesborrable en cada una de nosaltres.

Ser dona, aixecar-se cada matí i pensar en el gènere femení; el qual ja és una imposició cultural i t’atorga unes característiques i uns rols predefinits que sovint no s’escauen al que una és o vol ser. I comences a pensar en tota aquella informació, imatges i situacions que es donen dia rere dia en el teu entorn.

captura-de-pantallaUn primer exemple és la publicitat, tots aquests anuncis televisius i cartells publicitaris que et fan sentir que ets un simple objecte de desig sexual o que et recorden que el teu rol és el de rentar la roba, cuidar fills i netejar la casa. I podem seguir amb tot el relacionat en l’aspecte físic, resulta que el teu cos s’ha d’apropar a uns canons de bellesa establerts, on és difícil vestir-se com una vol, deixar de ser jove o sortir de la talla 38, segur que el bombardeig de missatges i els comentaris de les persones del teu voltant no et deixen tranquil·la, et fan perdre la confiança i més d’un cop et dius a tu mateixa que estàs lletja, gorda i vesteixes malament. I què dir-ne del mite de l’amor romàntic, on cada cop es donen més casos de masclisme en les parelles joves: control, xantatge emocional, rols de poder. I tota la pressió social que es genera si no segueixes els patrons de tenir parella (heterosexual) i fills, les eternes preguntes dels dinars familiars que haurien de desaparèixer.

I encara vull anar més enllà i posar d’exemple el sector professional i econòmic, un dels espais on es donen més desigualtats. I em pregunto, per què majoritàriament en els àmbits que hi treballen dones es cobra menys? per què tot el que té a veure en la cura a les persones o el treball domèstic està tant mal valorat? I per què quan hi ha homes en els sectors socials sovint són més ben valorats que moltes dones que els donen deu mil voltes. I podria seguir parlant dels càrrecs directius on la majoria són homes, fins i tot en els àmbits més socials o educatius on la major part de treballadores són dones. I si ens fixem en les tertúlies televisives, en els debats i les conferències, sempre amb un percentatge més elevat d’homes. I aquí, és on els homes haurien de prendre consciència i fer algun pas enrere en l’espai públic i deixar més espais per les dones; no em serveix que un home s’anomeni feminista perquè parli en femení i d’això faci bandera de la seva defensa per la igualtat, necessitem que realment apostin per un canvi profund de la societat amb l’exemple!

Però el problema més greu és que aquesta discriminació, desvalorització i desigualtat normalment no es reconeix, i el pitjor de tot és que ha esdevingut una rutina que moltes vegades no es qüestiona. Per això és important reaccionar i fer-hi alguna cosa. Cal estar alertes, fer-se escoltar i lluitar per aconseguir un canvi social profund. I això no serà possible si els homes no en són conscients i actuen i, sobretot si no hi ha un apoderament real de les dones i una solidaritat entre totes; ajudem-nos, recolzem-nos i segur que ho aconseguirem!

“Per un món on siguem socialment iguals, humanament diferents i totalment lliures!” (Rosa Luxemburg)

Anna Mir Danés

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s