FRIDA KAHLO: Amor i Revolució!

FRIDA7Avui fa 109 anys naixia a Mèxic Frida Kahlo, una dona a qui la vida no li va posar un camí fàcil però el seu desig de superació i la seva passió per viure la va portar a aprendre anar més enllà del que es podia imaginar. Els problemes de salut de petita i un accident de trànsit als 18 anys van fer que el seu estat de salut sempre fos delicat, però gràcies aquests contratemps Frida es va deixar portar pel món de l’art.

Què és l’art sinó anar més enllà de nosaltres mateixos, revolucionar el nostre món i de retruc els dels altres. Frida va crear les seves primeres obres estirada en un llit, la seva lluita personal va esdevenir un tresor artístic, un retrat realista del seu món, de la seva vida, de la seva força.

“Pensaron que yo era surrealista, però no lo fui. Nunca pinté mis sueños, solo pinté mi pròpia realidad”.

L’amor va ser l’altra peça fonamental de la seva vida, estimar bojament més enllà dels límits: fantasia, curiositat, joc, sorpresa, bogeria. El seu gran amor fou el també pintor Diego Rivera, una relació d’una densitat que molts anomenarien grotesca, un història plena de felicitat i dolor, de retrobaments i comiats, un “ni contigo ni sin ti”.

frida_kahlo_self_portraitEn els seus quadres expressava els seus estats d’ànim, però aquests no tan sols es mostraven en el seu rostre sinó sobretot en els seus cabells. Les seves trenes delicadament pentinades sovint perdien la forma per esvalotar-se i transmetre així aquest desordre emocional que tant la caracteritzava; un elogi a la desesperació!

fridaPerò més enllà del dolor i la caiguda sempre s’aferrava a l’explosió de la vida; obres d’esperança abraçada a la natura, envoltant el dolor de vegetació, verd, molt color verd i connexió i amor a les seves arrels. Frida també es va caracteritzar per saber establir ponts entre els diferents nivells de la cultura mexicana, entre la cultura de les Belles Arts d’inspiració més europea, amb la cultura popular o rural mexicana, una manera de creuar fronteres culturals i unir-les, sempre exaltant la passió per estimar allò que l’envoltava.

La seva lluita personal, la seva manera de viure la vida, intensa, passional, revolucionària va sacsejar un món enmig de classes socials, de masclisme,… perquè ser dona al Mèxic que ella va viure no era fàcil. I és fàcil avui dia? Ni a Mèxic, ni Europa, perquè ser dona vol dir ser revolucionària, per dins i per fora, i ella és el que va ser i per a moltes continua sent: una icona d’amor i revolució!

Anna Mir Danés

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s