La victòria del discurs vexatori o l’home que podria governar Estats Units

Imatge CC Wikipedia - Greg RichterDonald Trump, aquest és el nom de l’home que podria governar el futur d’Estats Units. Actualment és líder indiscutible en el procés d’eleccions primàries pel partit republicà. El discurs i l’eslògan de campanya amb el qual es presenta és: “Tornem a fer Amèrica gran”. En els darrers anys, el país ha vist minvar el seu paper com a primera potència econòmica; i la seguretat que els oferia ser la primera potencia militar es mostra insuficient davant les noves formes de terrorisme. Així doncs, les paraules escollides pel lema apel·len directament a l’orgull patriòtic (i a la por), fent-les molt atractives per una part important de la societat americana.

Evidentment en democràcia tot resultat electoral és vàlid, i el que decideixin els votants s’haurà de respectar. Tanmateix, Trump es caracteritza pels seus exabruptes misògins, racistes i xenòfobs; sovint destinats a captar l’atenció dels mitjans de comunicació. Algunes propostes més de les més sonades del candidat han estat la prohibició de l’entrada de musulmans al país o bé fer construir als mexicans una muralla a la frontera entre els dos països. Darrera gota que fa vessar el vas, ha estat aquesta setmana en evitar censurar el suport que li ofereixen grups supremacistes blancs com el KKK. Trump és doncs, un polític grotesc, un Berlusconi en versió americana buscant el suport electoral a qualsevol preu. El més preocupant de tot plegat és que realment té opcions cada dia més clares cap a la presidència, i a alhora cada dia que passa té més micròfons oberts per disseminar i seguir contaminant amb els seus missatges vexatoris.

Així doncs, sembla que els discursos populistes xenòfobs segueixen cotitzant-se a l’alça i estenent-se per arreu. Aproximadament fa un any escrivia aquí mateix al bloc, sobre aquesta mateixa problemàtica a casa nostra i a nivell europeu. El discurs populista xenòfob ja sigui pronunciat per Trump, Le Pen o Anglada sempre té el denominador comú: la gent que se l’escolta i se l’acaba fa seu fruit de la por o les incerteses que tots podem portar dins. Per contrarestar-ho crec que ens cal fer dos coses. Tolerància zero el discurs xenòfob i amb els discursos còmplices que suggereixen sense arribar dir. I treballar des de baix per la convivència i l’enteniment entre els pobles i les cultures.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s