#MOBILITZA’T CONTRA LA POBRESA ENERGÈTICA

Us heu indignat alguna vegada pel que us han cobrat del rebut de la llum? Sou dels que penseu que “teniu follets a casa” que en hores que no hi sou, us encenen totes les llums? Sabeu quina potència teniu contractada? Us transmet confiança la vostra companyia elèctrica? Trobeu fàcil contactar amb ella o que us donin el servei que sol·liciteu? Sabeu cada quant canvia el preu de la llum?

Si voleu SABER ALGUNA COSA MÉS sobre l’ELECTRICITAT, seguiu llegint.

Segons Nacions Unides, l’accés a la llum és un dret fonamental per a qualsevol persona, però en el país on vivim això no queda tan clar.

Fa poc vaig assistir a una de les xerrades de la Campanya Carrega’t d’energia, que organitza l’Ajuntament de Barcelona amb el lema “desmuntant les factures de la llum” des fa mesos per diferents punts de la ciutat. Us intentaré resumir alguns conceptes interessants de la xerrada per fer un bon consum domèstic.

IMG_1037Sabeu quan va començar a liberalitzar-se el preu de la llum? Tot va començar amb el senyor Aznar, als anys 90, concretament al 97. Abans del 1997, l’electricitat era pública. El 97, això va canviar.

Per entendre una mica millor el mercat elèctric, el primer és saber quines són les diferents parts que l’integren:

  • Producció: qui fa l’electricitat.
  • Transport: de la font d’energia a l’entrada de la ciutat.
  • Distribució: de l’entrada de la ciutat al comptador elèctric de la llar de cadascú. Depèn de la Red Eléctrica Espanyola. A Espanya, segons el territori on visquis, et ve assignada una o una altra. Ex: a Catalunya tenim Endesa Distribuye (a altres llocs tenen Iberdrola, Gas Natural..). Es reparteixen el pastís entre 5.
  • Comercialització: referent a allò que gastem a la nostra llar.

Quan parlem de la liberalització de l’electricitat, fem referència a la producció i a la comercialització d’aquesta, però ens centrarem en la comercialització (referent al nostre comptador, a la nostra factura de la llum). I segurament us preguntareu:

  1. I què fa una comercialitzadora? La majoria són privades; van a la distribuïdora i pacten preus (que no podem saber). Una comercialitzadora es podria comparar amb un Agent de Borsa (ven i compra energia).
  2. Quantes comercialitzadores existeixen? Hi ha més de 100 a Espanya i 65 a Catalunya. Moltes d’elles no ens informen bé i tenen ànim de lucre. Sortosament, des de fa uns anys ha aparegut alternatives com SomEnergia, que és una cooperativa sense ànim de lucre. Podeu comparar preus d’un mateix consum segons la companyia elèctrica a la web de cnmc.
  3. Hi ha alguna “ajuda social elèctrica”? Sí, existeix la garantia social, on l’Estat pacta amb 6 comercialitzadores estatals (amb la resta de comercialitzadores, no) per a aquelles persones amb dificultats econòmiques. Aquesta ajuda social elèctrica s’anomena Bo Social.
  4. Qui pot tramitar el Bo Social? Qui és titular del contracte de l’electricitat i té modalitat PVPC i el contracte és de la residencia habitual. El Bo Social suposa un descompte del 25% de la potència, del consum.
  5. El Bo Social serveix per a totes les potències? No, serveix per a potències contractades entre 3 i 10 kw (la gent que té menys de 3kw ja té el Bo Social)
  6. Per a més informació del Bo Social i què fer per tramitar-lo, consulteu la pàgina d’energia justa.IMG_1085
  7. Quines modalitats de contractació d’electricitat hi ha?
    1. Preu Voluntari al Petit Consumidor (PVPC). És l’antic TUR (Tarifa de Último Recurso). Pot ser a preu variable o fixe. Avantatges? Pagues el preu oficial, t’han d’avisar abans de tallar la llum, i per a tenir-la ha de ser una de les 6 comercialitzadores del Bo Social.
    2. Mercat lliure
  8. Puc saber el preu de l’electricitat? Sí. A la pàgina web de Esios es pot consultar el preu de l’electricitat oficial de l’estat. Cada companyia posa el seu preu. Cal informar-se’n. Curiositat: El preu de l’electricitat varia cada hora (mentre el preu del gas varia cada 3 mesos).
  9. Hi ha tarifes que poden abaratir la nostra factura? Sí, la tarifa de discriminació horària (antiga tarifa nocturna; actualment ha canviat de nom, ja que s’han incrementat les hores vall, no sent només les nocturnes). Si es consumeix més d’un 27% de l’electricitat en hores vall, surt a compte aquesta tarifa.
  10. Què són les hores vall? Horari comprès de 23 a 13 h a l’estiu i de 22 a 12h a l’hivern.
  11. Què suposa un 25-27% de l’electricitat? Els aparells que sempre tenim encesos o endollats (ex. la nevera), i segurament i segons els cas, les rentadores. Aquí pots saber si et surt a compte aquesta tarifa.
  12. Hi ha altres tarifes que hem de conèixer? Des de l’1 d’octubre, existeix la nova tarifació horària, que només afecta gent amb PVPC amb comptador digital de telegestió. No sabem què passarà respecte l’ús de les dades dels comptadors digitals. Ara s’ha aconseguit per pressió popular i per transparència saber el preu de l’electricitat del dia següent (abans publicaven el preu del dia abans).
  13. Et mires els conceptes de la factura de llum? És important conèixer-los:
    • La potència: és fixa.
    • El consum: varia segons el mes.
    • Els impostos: són fixes.
    • Lloguers: algú pot tenir el lloguer del contador.

L’energia depèn de la potència i el temps que una font d’electricitat estarà funcionant, per tant, conèixer tant el consum dels aparells per a controlar i saber quina potència requerim a la nostra llar és bàsic per a no contractar tarifes més cares (amb potències més elevades que les que realment necessitem).

14. Com puc conèixer la potència que necessito? Ni a casa ni a l’escola, ningú ens va dir quanta energia necessitaven els aparells que teníem a casa funcionant alhora ni a sumar les potències, probablement per falta de consciència ecològica i excés de recursos. Us proposo com a joc, que la calculeu. Us passo aquesta presentació facilitada per SomEnergia perquè sapigueu la potència aproximada de cada aparell.

Nadal 2014 521

Espero que aneu corrents a buscar la vostra factura de llum.

Si volem una DEMOCRÀCIA ENERGÈTICA REAL ja, l’hem de construir entre totes,

Apa, salut i bon consum,

Anna Morales

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s