LO RIU ÉS VIDA

Bj9xvPyIAAAzwS2

Mentre aquest cap de setmana rues de carnestoltes omplien els carrers d’arreu del territori, a l’Ebre milers de persones van sortir-hi però amb un altre objectiu: reivindicar el manteniment d’un riu Ebre que durant segles ha estat símbol i escenari de lluites, i font de vida per a tot aquell qui viu a prop de la seva llera.

El seu abundant cabal ha sigut focus de controvèrsia  i  conflicte d’interessos a nivell polític i econòmic al llarg dels anys. L’aprofitament dels recursos que ofereix el riu -segons el parer d’algunes zones del país distribuïts de forma inefectiva- ha generat eterns debats i ha conduït a l’aprovació de diferents Plans, o en contrapartida, plataformes en desacord amb les lleis respectives.

1497466_535819199905898_773438375844372281_n

La idea de dur a terme un sistema de transvasaments del riu Ebre arreu del país o el recent aprovat Pla hidrològic de la Conca de l’Ebre (8 de gener de 2016), junt amb d’altres plans hidrològics aprovats per Reial Decret, amb vigència per a mes de 5 anys, són alguns dels motius que han fet sortir a la gent de terres de l’Ebre al carrer una vegada mes.  El nou pla de l’Ebre preveu abastir 465.000 hectàrees més de regadiu en un interval de temps comprès entre el 2016 i el 2021. A més a més, contempla també 52 embassaments més, sumats als 20 que hi ha actualment. Premisses que van totalment en contra dels interessos ecològics del Delta de l’Ebre. Una entorn de riquesa natural considerable, ja que el Delta és lloc de pas per a aus migratòries i alberga una flora i una fauna autòctona que quedaria malmesa amb tots els canvis que s’estan projectant. No cal dir que el Pla topa de ple amb la directiva d’hàbitats, aus i agua.

No permetem que interessos de cap tipus passin per davant d’allò que per naturalesa ha de seguir funcionant com fins ara. Vivim en un món que dia rere dia dóna senyals d’estar al límit; som nosaltres, les persones que hi vivim, les que hem de treballar per evitar que aquest lloc que habitem cada dia estigui més destruït.

Núria Villanueva

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s