Costa Rica, primer país del món en tancar el seus zoològics

dsc04965Llatinoamèrica, amb el seu bast Amazones, la seva columna vertebral andina, les irrepetibles Galapago i les regions habitades més australs del planeta, presenta en conjunt l’escenari on hi ha la major biodiversitat del món. La seva riquesa mediambiental és indiscutible, i alberga espècies endèmiques de plantes i també d’animals, en molts casos, en risc d’extinció. És un continent que es debat constantment entre la responsabilitat de preservació del seu hàbitat i la necessitat d’explotació d’aquests recursos naturals com a motor del seu creixement econòmic.

Dins d’aquest context trobem el cas de Costa Rica, un país que ja fa temps va decidir apostar per un model sostenible. Moltes de les seves illes han demostrat poder abastir-se, gairebé al 100%, mitjançant energies renovables: lliures de combustibles fòssils i energies nuclears. Costa Rica, malgrat no ser un model totalment extrapolable a d’altres grans països amb un teixit industrial fort i una demanda energètica elevada, és sens dubte un mirall per a regions en un context similar al seu, com podrien ser la veïna Nicaragua o Panamà.

costa-rica-map

El 50% de la superfície del país està compost per àrees de bosc tropical, és habitat per més de 500.000 espècies i acull el 4% de la biodiversitat mundial total. Si girem la vista enrere, trobarem que la preservació d’aquesta riquesa natural sembla haver-se situat al punt de mira dels diferents plans governamentals durant aquests darrers 50 anys, fet que ha possibilitat que actualment les pràctiques d’eco-turisme i eco-responsabilitat ambiental siguin una realitat ben present en aquest petit racó del planeta.

Amb tot això, recentment Costa Rica ha anunciat el tancament de tots els zoològics públics del país, situant-se així com a primera regió del món en prendre una mesura d’aquesta envergadura, un acte en favor de la protecció dels drets animals i l’aposta per la no-perpetuació del seu captiveri. De totes maneres, la mesura no es farà efectiva fins el 2024, moment en què perdrà vigència el contracte que aquests centres tenen amb el govern costa-riqueny. Els dos zoològics estatals passaran a ser jardins botànics, i els animals que hi resideixen seran traslladats a centres de protecció animal, amb la voluntat última de reinserir-los al seu habitat natural. Aquest és vist com un acte de congruència d’un país que ha sabut entendre el valor incalculable que representa la seva fauna i flora, i que l’ha sabuda posar per davant d’altres interessos macroeconòmics.

568ea05bdc710_crop

Així doncs, avui toca aplaudir Costa Rica i la seva determinació per seguir traient les urpes en defensa del seu patrimoni natural, del qual tots i totes ens en beneficiem i en som alhora responsables.

Alba Mir

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s