Les xarxes socials són una trampa

dialegLes xarxes socials són una trampa“, aquest era el titular de l’última entrevista de Zygmunt Bauman. En ella el sociòleg polonès senyalava la diferència que suposa que un individu visqui en una comunitat o bé que aquesta experiència sigui substituïda per una xarxa social. En una xarxa social l’individu decideix amb què o amb qui interactua en funció de les seves afinitats o interessos. Segons el mateix autor aquesta tendència amaga la pèrdua d’habilitats socials d’una societat global que tendeix cada cop més a l’individualisme però que en pateix en silenci la seva soledat.

Aquesta realitat virtual sovint emmascara una manca de diàleg real. Sovint en les xarxes socials obertes com ara Twitter veiem dos actituds que són les dues cares de la mateixa moneda. Per una banda, l’autocomplaença grupal, l’admiració gratuïta o el “retuiteig” sistemàtic de qualsevol afirmació sense matisos. I, per l’altra, l’acarnissament, emprat sovint per l’anonimat, contra tot allò que no estem d’acord. Alguna cosa funciona malament quan algú li anomena “puta traïdora” a una diputada del Parlament simplement perquè el timing per al diàleg i la prssa o no d’acords al món real no passa per aconseguir un trending topic.

És evident que amb 140 caràcters no es pot establir molt de diàleg, i això obliga a simplificar les idees. Simplificar les idees i plasmar-les en un breu missatge sovint no és fàcil. Això porta a missatges en format d’eslògan, idees breus i de senzilla adhesió, mancades d’un “tanmateix” o d’un “no obstant” que mostri la naturalesa polièdrica del pensament. Correm el risc que el fòrum per compartir idees i l’eina per a la transformació social amb el qual es plantegen les xarxes socials, acabi essent merament una olla de grills on l’únic missatge que s’escolta sigui el del hooliganisme exaltat.

Deixant de banda com construïm i com evolucionen les comunitats virtuals, cal tornar al món real, el que no està representat al 2.0. Cal més diàleg de tu a tu, el que permet confrontar les idees, i que permet tenir un moment per dir serenament un “no estic d’acord amb el que penses” per arribar a un “comparteixo la teva visió pel que fa a…”.

Xavier

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s