BON NADAL O BON CONSUM?

150211205700-06-world-press-photo-2015-super-169[1]

Aquesta és una de les fotografies guanyadores del World Press Photo d’aquest any 2015. El peu d’imatge explica que en Wei treballa en una empresa a Yiwu, a l’est de la Xina, recobrint flocs de neu de poliestirè amb tint de color vermell. Utilitza un barret de Nadal per cobrir el seu cap i fa servir un mínim 6 màscares per dia.

D’acord amb la l’agència de premsa del govern xinès, 600 fàbriques a Yiwu produeixen al voltant del 60% de la decoració nadalenca mundial. Les fàbriques compten, gairebé totalment, amb treballadors migrants els quals treballen 12 hores al dia per un sou mensual entre 270 i 400 euros. En Wei, que prové d’una zona rural de la Xina, no està completament segur del que és el Nadal, però creu que vindria a ser l’equivalent a l’Any Nou Xinès.

Com en Wei, milers de persones treballen sota condicions infrahumanes, en la majoria de casos, fins i tot, posant en risc la seva salut per una alta contaminació amb tòxics o interminables jornades laborals. A tota aquesta problemàtica, ja present durant el consum anual habitual, se li afegeix que en aquestes dates la gent sembla “embogir” comprant sense parar només perquè s’apropa una època anomenada Nadal. Aquest fet, que no hauria de ser en absolut significatiu per a una persona de zona rural a l’altra punta del món, es converteix en el seu objectiu de treball durant mesos i mesos fins que aquesta demanda disminueix donada la fi del furor nadalenc.

IMG-20151222-WA0008Ningú es para a fer aquesta reflexió, tothom està dins una roda de consumisme de la qual sembla ser que no se’n pot sortir, tot fent ús de frases com: “Sempre s’ha fet. És tradició, etc.” o queixes reiterades com: “És que m’estic deixant una de calers aquestes festes… Vas sumant i un regal per a cadascú…” qualsevol diria que algú ens està amenaçant amb una arma al clatell.

Està clar que els canvis radicals són molt difícils però, a poc a poc, hem d’intentar ser-ne més conscients i transformar els nostres hàbits de consum de forma que siguin més coherents i responsables. El que s’ha d’intentar és no caure en justificacions absurdes com ara “Sí, sí ja se sap, però a aquestes alçades què es pot fer?”.

 SEMPRE hi ha coses per fer, per canviar i per millora!

Des del Bloc del voluntariat de SETEM us volem desitjar unes molt bones festes, en les quals per gaudir no calen els excessos. Intercanvia un somriure amb el teu fill, juga amb els teus nebots, fes-li una abraçada a la teva mare, xerra i comparteix amb els teus amics…, això sí, FES-HO TOT L’ANY.

Núria Villanueva

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s