Cada dia més Economia Social: FESC, de les persones per a les persones

FESC 2015

Cartell Promocional FESC 2015

La memòria com a acte d’amor, que deia Montserrat Roig. Recordar per tornar a viure. Aquell paradís del qual ningú ens pot fer fora, perquè és nostre. En aquest cas un record col·lectiu, cooperatiu, la unió de forces que més que sumar, multipliquen, un record forjat per les 100 voluntàries, 199 expositores i més de 19.000 visitants que han fet de la Fira d’Economia Solidària de Catalunya, celebrada aquest darrer cap de setmana, un èxit comú. De tots i totes, per compartir i degustar, per aprendre i avançar cap a un model postcapitalista que ja no és una alternativa, com una segona opció: és una realitat. Perquè és l’única i millor opció que ens queda per posar les persones al centre de la societat i l’economia. No l’acumulació. No les grans riqueses. No les sublevacions. No les dictadures del capital. Les persones. El pa sencer.

La memòria per recordar els que hi eren, però també els que no hi van ser. Perquè és important remarcar l’absència de les cooperatives kurdes, exemple de lluita, coherent i unitària, contra el feixisme islàmic. Se les va convidar, perquè se les volia escoltar i aprendre’n, però un cop més l’estat espanyol i la seva estratègia mordaç i de la por per silenciar el poble els va censurar denegant-los els visats. Ni les molles.

La memòria per transformar el present: només aprenent del passat podem repensar el futur. Canviar l’avui, cada dia, perquè la nostra vida quotidiana és l’únic lloc on demostrar que un altre món no només és possible, sinó sobretot és necessari. I per això la FESC ha estat imprescindible: per descobrir opcions per la transformació social en les nostres accions del dia a dia.

fira-deconomia-solidaria-catalunya-celebrada-recinto-fabra-coats-barcelona-octubre-1445950591263

Estand a la Fira d’Economia Solidària 2015

D’aquesta manera, de bon matí, només aixecar-nos encenem el llum, i ho fem amb un somriure perquè estem contribuint a una cooperativa d’energies renovables i de Girona com Som Energia, i no pas a una multinacional com Endesa. I a més del valor social i mediambiental, des que vam fer el canvi estalviem uns diners cada mes, que guardem a Coop57, una banca ètica que finança només projectes que treballen per la transformació social. Tan lluny com puguem de finançar la indústria armamentística en la qual inverteixen les grans caixes, tal com més tard llegirem als diaris independents, periodisme tal com raja, La Directa i Crític.

A l’esmorzar prenem un parell de llesques de pa d’ordi de la cooperativa L’Aresta, que a més de fer un pa nutritiu, sa i artesà, tenen el valor social de treballar amb persones amb disfuncionalitat. Tot molt diferent del pa que abans de la FESC havíem comprat a la benzinera britànica BP, car, dolent i d’un gegant llunyà.

I quan sortim al carrer tenim el nostre recollidor de deixalles a la porta, associat de la cooperativa Alencop, iniciativa que alhora que s’encarreguen de gestionar els residus de la ciutat, vetllen sobretot per donar feina, formació i sostre als recollidors de ferralla en situació de vulnerabilitat.

Tot passejant pel barri ens aturem a la cooperativa Coopmercat, on tenim la garantia que tot el que comprem serà de proximitat, de productors locals, i sempre impulsant iniciatives socials; ens assegurem així doncs que darrere d’aquesta no s’hi amaga cap mena de corrupció ni tràfic d’influències, ni tampoc finançament a entitats feixistes (com passa amb el monstre de Mercadona i el seu finançament a les FAES del terrorista Aznar); si furgueu en els darrers moviments de Coopmercat, només hi trobareu projectes com el de plantar 2.000 alzines a La Garrotxa, sempre des de la passió i dedicació per la terra.

I si fa bon dia, potser ens ve de gust fer-nos un autoregal, què carai! A l’aparador de la cooperativa Möethika hi ha una faldilla de flors irresistible, una bona manera d’encarar la tardor, i més si és feta de manera ètica tenint cura del medi ambient i les persones, sempre al centre.

Això i més, el pa sencer, per totes i tots. La veritable economia en colors, humanament social, necessàriament cooperativa i irrenunciablement feminista. Perquè la tàctica i estratègia és complir els dos objectius bàsics de l’economia feminista: resoldre les necessitats de la societat i posar les persones al centre, reapropiar-nos de la vida. I per això des de SETEM, juntament amb la XES, hem mapejat aquestes i moltes més opcions amb pamapam, un mapa interactiu on trobar un ampli i variat catàleg d’iniciatives per resoldre les nostres necessitats contribuint a la transformació social. Perquè aquesta és la nostra lluita diària, amb cada acció, a cada minut. De llavi en llavi, pas a pas, a poc a poc. Lents, perquè anem lluny.

Gràcies FESC. Per tot i per tant. Per ser-hi i per ajudar-nos a ser. Gràcies a tu, i a Galeano, som el que fem per canviar el que som.

(I pels qui no hi vau poder ser, aquí podeu xafardejar tots els Expositors d’aquesta edició de la FESC 2015, estem segurs que n’hi haurà moltes que us sorprendran)

David Palau i Alba Mir

2 responses to “Cada dia més Economia Social: FESC, de les persones per a les persones

  1. Retroenllaç: Cada dia més economia social: FESC, de les persones per a les persones | david palau·

  2. Retroenllaç: david palau·

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s