La història de les desigualtats

650_P863260.jpgAlguna vegada us heu preguntat: en quin moment de la història van aparèixer les desigualtats entre els humans? Com els petits exercits colonitzadors van poder sotmetre grans imperis pocs anys després de l’arribada de Cristòfol Colom al continent? Com podia ser que els europeus poguessin haver aconseguit aquell avantatjat desenvolupament tecnològic que els permeté dominar la resta de continents?

Desmitificant una vegada més tots els discursos civilitzadors, l’antropòleg Jared Diamond explica en el seu llibre “Gurns, Germs and Steel” (Pistoles, gèrmens i acer) com precisament aquests tres elements foren la base sobre la qual es sostingué la colonització del segle XIX. Tanmateix, l’autor va més enllà i es remunta a la prehistòria per explicar-nos amb molta claredat els territoris començaren a afectar el destí de l’ésser humà des del seu primer assentament.

Les diferències en l’orografia i geometria dels continents així com en les espècies d’animals i plantes domesticables determinaren l’aparició de l’agricultura. La abundància dels aliments produïts permeté l’aparició dels primers artesans i el creixement de les poblacions. El treball cada vegada més especialitzat permeté grans avenços tecnològics com ara l’escriptura, però també comportà la desaparició de l’igualitarisme de les societats primitives i l’aparició de les elits polítiques i religioses. Alhora, l’explosió demogràfica al seu torn comportà l’augment de la complexitat organitzativa facilitant el passos següents de hordes a tribus, clans, ciutats-estat, i així successivament fins a arribar als Estats-Nació. Així doncs, el llibre ens relata meticulosament com poc a poc els elements d’aquest caldo de cultiu primigeni es configuraren per portar la història al punt que tots ja coneixem. Aquesta és doncs una lectura profunda i molt recomanable per comprendre una mica millor com les desigualtats arribaren al Món que avui coneixem.

Xavier

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s