Homes i dones en reclusió, la problemàtica dels CIE

Renaud Nyame, conegut com a Belletti, és un noi d’origen camerunès, que el 28 de maig del 2014 va traspassar la tanca de Melilla en un salt massiu amb unes 400 persones més, ha estat reclòs des de llavors en institucions del govern espanyol, i actualment resideix al CIE de la Zona Franca de Barcelona, on va ser traslladat fa uns dies, a l’espera de ser deportat contra la seva voluntat. Segons proves, el seu bloqueig vindria donat per la negativa del camerunès quan se li va demanar que actués com a confident de la Guardia Civil a canvi de la nacionalitat espanyola. 

A continuació un vídeo on Belletti testimonia la seva experiència.

 

Arrel d’aquest fet s’ha encès una campanya, #YoConBelletti, de suport cap al retingut, reclamant el seu alliberament i una vegada més s’ha posat damunt la taula la polèmica que els CIE generen a nivell social per les dures condicions d’internament que presenten.

Els CIE, centres d’internament d’estrangers són institucions de caràcter públic, de règim no penitenciari, on es reté de manera preventiva a persones que es troben en procés de ser expulsats del territori nacional. Aquestes institucions van sorgir arrel de les polítiques migratòries establertes pel tractat de Schengen el 1995 i s’estenen al llarg del territori comprès dins la Unió Europea. 

La plataforma Tanquem els CIE fa anys que treballa per fer visible una problemàtica com aquesta, ells mateixos reiteren que en el moment de la seva creació la seva prioritat era poder donar a conèixer l’existència dels centres i posar-los en la mirada de l’opinió pública, per des

Webprés denunciar-ne les dures condicions en les que es troben els interns, i posar-ne en dubte sobretot el seu caràcter democràtic i de respecte pels drets humans. La mort de diferents interns durant el darrer any han fet saltar les alarmes i han incendiat encara més la denúncia que aquest col·lectiu duu a terme. Al moviment s’hi han sumat diferents associacions, entitats i persones a títol individual que van enfortint la protesta.

Aquesta plataforma no és només el reclam pel tanament d’un centre en concret, sinó que la seva voluntat reflexiva va més enllà, reclamant una revisió del funcionament de les institucions de cara a la gestió de la inmigració, el bloqueig de fronteres, el que diuen que és un racisme institucional i la manera com s’estigatitza sistemàticament als colectius de persones extranjeres.  

Davant això, cal dir que un cop més es posa de mainifest el fet que motles vegades la mobilització social i ciutadana pren la iniciativa en temes d’ètica i humanisme, posant en entredit el mecanisme d’algunes isntitucions/organismes, com també la de certes pràctiques gobernamentals, per anar traçant mica en mica un camí cap a la justicia, la llibertat i la transparència. 

15569061371_cbb1a8a859_o

Alba Mir

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s