Aproximant-nos a altres realitats: la Mutilació Genital Femenina

MGFAprofitant que el passat dia 6 de febrer es va commemorar el dia Internacional contra la Mutilació Genital Femenina, m’agradaria incitar a la reflexió sobre un tema que afecta a milions de dones i nenes d’arreu del món.

La Mutilació Genital Femenina (MGF) és una pràctica tradicional mil·lenària que vulnera els drets inherents de les persones, atemptant contra la seva integritat física i psíquica. A dia d’avui, segons dades de la OMS, s’estima que entre 130 i 140 milions de nenes i dones han estat mutilades i que uns 3 milions corren el risc de ser-ho. Es tracta d’un problema global que afecta majoritàriament al continent Africà i al Mitjà Orient, tot i així, no hem d’oblidar la població immigrant que segueix la tradició tot i estar lluny de la seva comunitat d’origen. En aquest sentit, s’han desenvolupat diversos tractats internacionals amb els quals es preveu que els Estats adoptin mesures adequades per perseguir i abolir els usos i les pràctiques que constitueixin una discriminació contra les dones.

En efecte, per fer front a aquesta realitat serà necessari entendre la complexitat de les idees, les creences i, en definitiva, el significat cultural que envolta la MGF per promoure uns valors tradicionals positius que contribueixin a eliminar el risc de patir danys físics i psicològics.

La mutilació genital femenina és una pràctica ancestral arrelada a unes creences socials i culturals que marquen el transcurs de la vida de la comunitat. De fet, les famílies mutilen les seves filles amb la convicció de que es tracta d’una pràctica beneficiosa i indispensable per aconseguir una bona educació i un cert reconeixement social, pel contrari les estarien sotmetent a una vida plena d’obstacles on serien marginades i menyspreades per la seva comunitat.

mapaPer seguir amb aquesta lluita necessitarem la implicació de tots els agents involucrats en la MGF a través del diàleg respectuós, eliminant tot tipus de perjudicis o estereotips que és puguin tenir al respecte. Com sabem, la nostra societat és molt sensible als temes relacionats amb la immigració o el gènere, la qual cosa provoca que es formi una visió distorsionada de la realitat. Aquest punt de vista etnocentrista tendeix a interpretar el món i altres cultures i societats des de l’únic punt de vista de l’observador, d’acord amb les seves idees i judicis de valor.

Les estratègies per eradicar aquestes pràctiques van més enllà de meres prohibicions legals, l’eradicació de la practica no ha de comportar la eliminació d’uns rituals, sinó que s’ha de lluitar per fomentar una transformació social, religiosa i cultural que redefineixi els valors tradicionals de forma positiva. Un bon exemple és la “iniciació sense mutilació”, on es proposa un ritual alternatiu que exclou la primera fase, en la qual es produeix la mutilació, i en conserva les següents, en les quals es transmeten els coneixements i es constitueix la identitat cultural de les joves iniciades que seran reconegudes per la comunitat i passaran a formar part de la societat de les dones adultes.

Us adjunto el documental “Iniciación sin mutilación” que ens acosta a aquesta realitat i on es proposa un ritual alternatiu en el que els actes perjudicials per les nenes no hi tenen cabuda.

Cristina Armengol

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s