L’extrema dreta europea i el discurs xenòfob

UltradretaLes darreres eleccions a Grècia varen ser notícia per la fi del model bipartidista en el país, però també per la consolidació d’Alba Daurada com la tercera força política al país. De la mateixa manera com també va ser destacada la victòria del Front Nacional a França en les darreres eleccions europees. Aquests són els dos grans partits de l’extrema dreta que estan “triomfant” en l’escenari polític europeu, però a menor escala, també sembla haver-hi un significatiu ressorgiment d’aquests moviments en un gran nombre de països (Suïssa, Noruega, Dinamarca o Àustria entre altres), com també a casa nostra sense anar més enllà.

Malgrat tots ells estan lluny de poder formar majories amb capacitat de governar, no deixa de ser alarmant l’acceptació social que la seva entrada en política posa de manifest, com també la oportunitat que els ofereixen els parlaments per extendre el seu missatge xenòfob. No van haver de passar gaires hores dels darrers atemptats a París perquè Marine Le Pen (FN) intentés capitalitzar l’atac terrorita per obtenir un rèdit polític. En el seu discurs va aprofitar per carregar contra la immigració i la lliure circulació. A casa nostra, també hem tingut arran de la iniciativa de introduir l’estudi de l’Islam en les escoles públiques, les declaracions de Josep Anglada (ex-PxC) on assenyalava que aquesta mesura és un retrocés en la defensa de la nostra cultura i identitat, i afirmant també que “l’islam avui per avui no és una religió com les altres, i hem d’explicar el perquè; ningú posa bombes, ni degolla gent en nom de la religió catòlica, ni protestant, ni ortodoxa, ni jueva ni budista”. Aquests són dos exemples de discursos que s’emmarquen en l’ideari xenòfob que identifica les persones migrades al país com un poncial enimc subversiu al servei del gihadisme. Són també discursos incendiaris i de curta volada, que aviat són oblidats per la premsa, però que contribueixen a deteriorar la convivència en els barris i pobles amb més immigració; i a gran escala agreujar el conflicte entre orient i occident.

En aquest context, fa pocs dies vaig em van donar aquest pamflet reivindicant que no s’hauria de promoure i donar altaveu als grups que promouen el discurs xenòfob. I aquest fet em va portar a pensar una mica sobre quines haurien de ser les mesures per contrarestar el discurs xenòfob. Per una banda, no tinc molt clar calgui treure’ls la oportunitat que parlin davant un micròfon (com a mínim en un pla teòric). Crec que això no seria gaire democràtic ni tolerant, i els esperonaria encara més… Però el que sí veig com una greu mancança és la falta de rèplica que aquests discursos tenen en la esfera política i intel·lectual. No recordo quasi cap declacració en aquest sentit. No hi ha cap polític o acadèmic que es vegi amb capacitat per desmentir o rebatre tots i cadascun d’aquests discursos incendiaris?! Ens podem permetre com a societat que aquests discursos circulin lliurement? Crec que sovint menystenim el fet que aquestes idees entren amb força facilitat en contextos socials fortament afectats per la crisi on el més fàcil és assenyalar un culpable.

Vull destacar també que no tot són mancances, i que en molts llocs es fa molt bona feina a nivell de carrer per tal de promoure el respecte i la bona convivència. En aquest sentit molts haureu sentit a parlar dels grups antirumors dels quals ja hem parlat en alguna altra entrada. Iniciatives com aquesta haurien de fer-se extensibles i arribar cada vegada a més persones.

Xavier

PD: Efectivament estic de viatge!! 😉

One response to “L’extrema dreta europea i el discurs xenòfob

  1. com sempre els que parlem hem de ser gent d’entitats i societat civil… I sabeu perquè? Perque nosaltres som lliures, un gran privilegi que la majoria de polítics no tenen, un gran privilegi que a vegades el tenim i no valorem…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s