“Ciutat Morta”, l’altra història

Ciutat-morta_ARAIMA20140329_0172_5

Tema complexe.

Tema que ha aglutinat molts trending tòpics en els darrers 10 dies.

Tema que ha remogut a la població, fins i tot convocant manifestacions pacífiques a altes hores de la matinada.

No he vist encara el documental, però la idea no és parlar sobre aquest, ni de qui té raó, ni res d’això. Per altra banda, també és cert que per molt que ho intenti, el que digui tampoc serà objectiu al 100%.

Del que realment m’agradaria parlar és sobre l’accés a la informació i la manipulació que hi pot haver de la mateixa, és una reflexió que faig arrel del que “sembla que ha pogut passar” en aquest cas, però que es pot extrapolar a moltes situacions que surten alsmitjans dia rera dia.

Just ahir, a un curs que faig de retoc fotogràfic, el professor ens comentava els “malusos” que s’han fet del Photoshop a molts àmbits (si voleu riure una estona us recomano web Photoshop disasters). En concret, quan ens vam centrar a la premsa, al món periodístic, ens va dir, i com era de suposar, que no està permès fer cap mena de retoc. Ens va mostrar dues fotos: una on sortien molts polítics europeus en commemoració als morts a l’atemptat de Charlie Ebdo i l’altra, la “mateixa” foto publicada a un diari ultraortodox jueu sense que aparegués cap de les dones que sortien a la original (havien borrat la Merkel amb Photoshop).

Aquí ho podeu veure:

Un diario ultraortodoxo judío borra a Merkel de la foto de París

Ahir, la classe de fotografia em va recordar novament com som de manipulables (i com ens poden manipular a través la informació)….una mica la mateixa sensació que he tingut amb tot el tema de Ciutat Morta, ja que, sentint entrevistes dels acusats per la ràdio, o la gent propera comentant el documental, o les declaracions de la Guàrdia Urbana, em fa pensar que, en un món utòpic, serien històries diferents….però en el món que ens ha tocat viure, resulta que totes aquestes “històries” formen part d’una, on mai coneixerem totalment el que realment va passar i que, probablement, i com ens deia un dia la filòsofa Begonya Roman, LA REALITAT NO LA VEIEM TAL I COM ÉS, SINÓ TAL I COM SOM.

“Ciutat Morta” posa de manifest, una vegada més, de quina manera les xarxes socials o la comunicación en red pot provocar esquerdes en un sistema informatiu unidireccional, aquestes plataformes poden exercir força a favor de la diversificació de la información establient sinèrgies amb els mitjans de comunicación tradicionals. Aquest documental ens ajuda a entendre de quina manera es pot manipular una història, la lectura d’uns fets quan aquesta perjudica interessos institucionals. Aquesta peça documental procura aportar una reconstrucció dels fets alterantiva, a través d’un procés d’investigació prolongat, lent, meticulós, amb la finalitat de trencar amb la versió oficialista d’uns fets, aportant dubte i sospita on abans només hi havia una certesa cega.

Un cop més m’agradaria nombrar a la increïble Chimamanda Adichie i el que ella ens fa arribar amb el següent vídeo: EL PERILL D’UNA SOLA HISTÒRIA.

No ens quedem amb una sola història….plantegem-nos altres possibles històries. Només així aprendre’m a ser crítics.

Anna Morales / Alba Mir

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s