Not for sale, la problemàtica del turisme sexual infantil

En un món glNOT_FOR_SALE_turismo_sexual_infantilobalitzat com l’actual, en el qual la possibilitat de mobilitat és cada vegada més accessible, les distàncies es relativitzen i la indústria del turisme no deixa de créixer, ens trobem davant una problemàtica que va lligada a aquests fenòmens: la del turisme sexual, i de manera segurament més preocupant, la del turisme sexual infantil.

Entenem per aquest concepte l’abús per part d’una persona adulta a menors, amb la remuneració a aquests o a tercers, mitjançant efectiu o especies (a vegades s’intercanvia roba o menjar pels serveis), en el qual l’infant és tractat com a objecte sexual i comercial, traduït en un acte violent en contra del nen/a, i entès alhora com un treball forçat o una explotació en clau contemporània.

Es calcula, segons UNICEF, que 1,8 milions de nens i nenes es troben en situació d’explotació sexual en tot el món, en el mapa a continuació es poden veure els 23 països en els quals és més freqüent el flux de turistes en busca de prostitució infantil. Segurament no sorprendrà a molts que els països del sud, juntament amb Rússia, siguin els més vulnerables en aquest aspecte.

1407435469_195076_1407435555_noticia_normal Aquesta situació es pot donar en qualsevol estructura social o país, de tota manera, no podem obviar que alguns factors de risc són la pobresa i la falta de polítiques reguladores del fenomen, com també la desigualtat, aquests són factors normalment desencadenants de pràctiques com aquesta. I un dels principals impediments per poder incidir o treballar en el problema és la ocultació que se’n fa per part dels Estats, la manca d’estadístiques fiables que puguin aportar xifres clarificadores i conseqüentment la seva poca visibilització que dificulta el coneixement de l’abast real que té la problemàtica, és per això que es fa difícil posar-hi solució.

I si és complicat saber qui o quants són els afectats, és també difícil preveure qui són els abusadors, tot i que la lògica sembla trobar-se en patrons similars: adults provinents de països rics que abusen d’infants nascuts en països econòmicament més desafavorits. S’ha detectat que un nombre importants de canadencs o estatunidencs, amb presència també europea, s’aprofiten de la vulnerabilitat de les regulacions en països llatinoamericans per a dur a terme pràctiques de turisme sexual.

Recentment i com a mesura d’actuació contra l’explotació sexual infantil s’ha creat un Codi d’Actuació, al qual s’han adherit diferents organitzacions relacionades amb la industria turística, i que busca la prevenció d’aquestes pràctiques; algunes d’aquestes són: formar al personal de industries que es troben en contacte directe amb el turisme, tant en països d’origen com de destí, per establir una clàusula en els contractes amb proveïdors que rebutgi de manera comuna l’explotació sexual de menors, i sensibilitzar també a possibles turistes sobre aquesta problemàtica a través de vídeos, imatges o textos.

Malgrat això, aquestes mesures preventives no tenen encara la força ni la incisió necessària com per acabar amb el problema, per això caldria per part dels Estats la implementació d’un seguit de polítiques d’actuació per detectar l’arrel del problema i poder treballar-hi més directament i eficientment.

Alba Mir

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s