Jornada Àfrica Negra: Noves Mirades

Cartell Jornades Àfrica Negra 2014Arriba de  nou un  any més, la quarta edició de “Jornada Àfrica Negra: Noves Mirades” organitzat pel Centre d’Estudis Africans (CEA). Com ja és habitual en aquestes jornades hi haurà la presentació d’alguns dels treballs que es duen a terme pels alumnes del postgrau “Societats Africanes i Desenvolupament” que organitza el CEA conjuntament amb la Universitat Pompeu Fabra i la projecció i debat d’un documental amb algun dels seus autors.

Enguany, les ponències dels alumnes porten els títols següents:

  • Los Medios de Comunicación en Ghana: de actores por la independencia a ‘contrapeso’ democrático. Laura Buil.
  • China, África, la agencia de los otros. Juan Vicens Sard.
  • Urbanismo Informal Africano: entre la ‘exotificación’ y la ‘maldición’. Lola Martinez Fons.

El documental que es projectarà i debatrà posteriorment serà, Kásuumaay produït per Grup d’Estudi de les Societats Africanes de la Universitat de Barcelona. El documental parla sobre el paper de diferents agents locals en la construcció de la pau (Kásuumaay en llengua djoola) en el context de conflicte de Casamance. Presentarà el documental Carles Bajo, membre de l’equip realitzador.

Lloc: Sala d’actes Centre Cívic Urgell (c/Comte d’Urgell 145)
Data: 3 de Juliol a les 18h
Programa: Jornada Àfrica Negra 2014

———————————————————————————————-

La Casamance és una petita regió situada al sud del Senegal, encaixada entre les fronteres de Gàmbia i Guinea-Bissau. Des dels anys 80, la regió viu un conflicte armat de baixa intencitat entre el govern senegalès i el Moviment de Forces Democràtiques de Casamance (MFDC). En el conflicte s’hi uneixen reivindicacions històriques de la regió, aspectes econòmicsi, els interesos dels diferents grups que composen el MFDC, així com la oposició d’aquests a la creixen “wolofització” del país i de les seves institucions (els wolof són el grup ètnic i cultural més gran del Senegal). [A mi personalment quan l’any passat vaig descobrir aquest tema em va recordar, salvant les distàncies, alguna situació no tant llunyana…] Així doncs, aquest documental sembla una bona oportunitat per conèixer una mica més sobre aquest conflicte i com s’han esdevingut els camins que han portat a la pacificació del conflicte en els darrers anys.

Val la pena mencionar també que aquestes jornades són una bona oportunitat per conèixer una mica més de prop el CEA i el postgrau que ofereixen. Alguns dels participants de camps que hem viatjat per Àfrica amb Setem (l’Anna Mir, la Tere, la Laura Bosch, l’Alba Mir i un servidor, …) hem passat després també per les seves classes i en podem donar molt bones referències!!

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s