Hi ha alternatives! Aprenentatge i servei a Igualada

L’aprenentatge i servei és una proposta educativa que combina processos d’aprenentatge i de servei a la comunitat en un sol projecte ben articulat, en el qual els participants es formen tot treballant sobre necessitats reals de l’entorn amb l’objectiu de millorar-lo. L’aprenentatge i serveis és, doncs, un projecte educatiu amb utilitat social.

images

Des de SETEM, durant el curs escolar 2013-2014, s’està realitzant el primer Aprenentatge i Servei a Igualada amb el grup de 3r d’ESO de l’Institut Joan Mercader, amb la idea de portar-ho més endavant en altres poblacions. El punt fort del projecte s’està realitzant entre l’abril i el juny d’aquest 2014. La temàtica amb la qual s’està treballant és sobre el COMERÇ DESIGUAL- COMER JUST.

Aquests i aquestes joves estan participant d’un projecte d’Aprenentatge i Servei promogut per la direcció del centre i amb la col•laboració de SETEM. El primer contacte amb els joves per treballar el tema, va ser amb materials audiovisuals sombre l’homo consumus i l’homo responsabilis (material cedit per SETEM València):

Per continuar endinsant-se en la temàtica, el passat dilluns dia 5 de maig els 100 alumnes de 3r d’ESO van assistir a una xerrada de Comerç Just, realitzada per una voluntària de SETEM. Els i les joves van mostrar una actitud molt receptiva i sorpresa davant la xerrada, generant en tot moment preguntes i acabant amb un petit debat sobre els casos del comerç internacional de cafè, soja i el tèxtil. El que va causar cert rebombori va ser quan es va parlar sobre marques comercials molt quotidianes que no respecten els drets humans en els processos de fabricació. La xerrada va concloure amb una exposició de les alternatives al comerç convencional: productes ecològics, de proximitat i de Comerç Just.

fotosetem

Mentrestant s’han realitzat diferents grups de treball, on els joves busquen informació i treballen sobre un tema: el Cacao, el Cafè, el Tèxtil, la Mineria d’or, el Carbó, el Tràfic d’armes, etc. Tot aquest treball culminarà amb la celebració de la festa del Comerç Just a la ciutat organitzada pels mateixos joves el dissabte 7 de juny de 10 a 14h.

Tere Vidal / Sílvia Romeu

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s