Un gran abocador anomenat terra

basura_electronica“Ha sortit un mòbil amb aplicacions noves, crec que me’l canviaré …; El portátil no em funciona massa bé, el llençaré i em miraré una “tablet”… ; Em fa pal portar la pantalla de l’ordinador al punt verd, no passarà res perquè la llenci al plàstic!”

Frases com aquestes estan a l’ordre del dia, però, sabem realment quines són les conseqüències de les nostres accions i de l’avenç irrefrenable de les noves tecnologies?

Des de principis de mil·lenni tots els desperdicis electrònics que generem al que anomenem “1er món” han estat portats a diverses parts del món provocant així un gran  impacte ecològic, ja que el que això ha desencadenat i, malauradament va in crescendo, és una gran contaminació mediambiental que té efectes devastadors per al nostre planeta.  Segons el Programa de Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA), cada any es produeixen al món 50 milions de tones de brossa electrònica; aquestes majoritàriament van a parar a l’Índia, Xina i Pakistan, els quals reben els residus electrònics de dos dels majors països productors del món: EUA i Corea del Nord. A Ghana (Àfrica), és un dels més recents abocadors del món ja que, l’any 2008 es va pensar que es necessitava un lloc per portar tots els residus que des de Europa generàvem i arrel d’això, Greenpeace va realitzar un estudi, els resultats del qualvan ser devastadors. En el suburbi d’Agbogbloshie a les afores d’Accra, capital de Ghana, la contaminació per plom, cadmi i coure era cinquanta vegades superior als nivells lliures de risc.

A poc a poc es van trobar noves alternatives per tal que aquestes situacions canvïn. És el cas dels mòbils ecològics, que ja s’han començat a comercialitzar per Europa i amb el pagament del qual contribuieixes amb 3€ que s’envien a l’abocador de Ghana.

SETEM proposa una alternativa a la qual estem donant suport que és el Fairphone, el primer smartphone de Comerç Just. Potser  http://www.fairphone.com/
“You can change the way products are made, starting with a single Phone. Together, we’re opening up the Supply Chain, and redefining the Economy – one step at a time.”

Són aquests, els petits canvis que a primera vistA no semblen provocar res però que si tots ho fem, podem canviar molt!

Núria Villanueva

Ah!! aprofito per recordar que aquest cap de semana té lloc a Barcelona la XV Fira de Comerç Just i Banca Ètica. No us ho perdeu!!

Deixa un comentari