Un dia vaig fer un camp de solidaritat … i no m’he quedat indiferent

campsEn Pau Carreño va conèixer Setem l’any 2009 quan va viatjar a Camerun amb una ruta solidària. Des de llavors fet diversos camps a Brasil (2011) i a Bolívia (2012) com a coordinador. Enguany, repeteix l’experiència viatjant a Equador. També ha participat en la organització de la primera fase de formació i la tercera fase de mobilització. Avui, però ens explica una nova iniciativa que ha emprès darrerament juntament amb altres voluntaris per tal de crear la Comunitat Virtual de Camps de Solidaritat de Setem.

  • Abans de tot Pau, explica’ns com vas arribar a Setem?

Vaig conèixer Setem a través d’un familiar, que anys anteriors havia fet un camp també. Tot va començar a principis de l’any 2009, amb la simple motivació de tenir una experiència diferent durant un estiu. I per això, vaig realitzar una ruta solidària. Des de sempre havia tingut ganes de conèixer altres cultures i formes de veure les coses, però fins aquell any mai m’havia llançat a sortir d’Europa. Aquella experiència a rutes em va marcar tant que després d’això vaig fer canvis importants en la meva vida personal i professional. La gent camerunesa i tot el que envoltava l’experiència van ser molt determinants per a mi.

  • Després tres camps amb Setem què és el que més destacaries d’aquesta experiència?

Després de tornar de la ruta solidària estava totalment motivat pel que havia vist i viscut allà. Però la sensació principal amb la que vaig tornar va ser que tenia ganes de més i va ser per això que em vaig interessar en el projecte de camps. L’objectiu principal de camps era la convivència i la coneixença més profundament de la gent i precisament això era el que m’havia agradat més de Camerun. Si haig de destacar alguna cosa de camps, precisament és aquesta. La gent del país on vas, majoritàriament, t’acull molt bé i amb una generositat sorprenent. Moltes vegades, al sentir-me tant ben acollit, sentia una certa vergonya aliena de la mala acollida que els hi donem quan venen aquí. Sincerament, penso que el tracte és molt desigual i és una gran injustícia.

  • Ens pots explicar què és la Comunitat Virtual de Camps de Solidaritat de Setem?

La comunitat virtual de camps de solidaritat de SETEM és un grup de Facebook on es vol ajuntar un bon nombre de participants de camps de solidaritat de Setem. Principalment, té dos objectius: en primer lloc, es pretén mantenir o recuperar el vincle entre els participants de camps de solidaritat de SETEM al llarg de tots els anys. Molta gent que ha fet camps, posteriorment, ha realitzat diferents accions i s’ha unit a diferents lluites socials relacionades amb el camp que ha anat. Aquesta comunitat pretén ser un espai per compartir tots aquests projectes o fins i tot esdevenir un lloc on poguessin sortir noves alternatives i mobilitzacions conjuntes. En segon lloc, i no menys important, també vol ser una font d’informació i d’intercanvi entre els ex-participants i els participants de noves edicions. És una eina que pensem que pot ser molt útil pels nous participants per conèixer, sentir-se acollits i compartir l’experiència amb altres que ja ho han viscut prèviament.

  • Qui i com podem participar-hi?

Aquest grup està obert a tothom que ha fet camps de solidaritat amb Setem al llarg d’aquests anys i també als nous participants d’aquest any. No importa ni l’any ni el país, tots tenim alguna cosa en comú: els camps. El primer pas que s’ha de fer és entrar al grup i que cadascú convidi a tothom que conegui i que hagi participat en un camp. Un cop a dins del grup, volem animar a participar i a compartir tot allò que es cregui interessant per a tothom. Un grup de voluntaris i voluntàries de Setem estem administrant i dinamitzant aquest grup, però l’èxit d’aquest, depèn de tots junts.

  • Què significa per a tu l’entitat?

Per a mi Setem és aquella entitat que m’ha donat l’oportunitat de conèixer el sud i que a la vegada m’ha motivat per fer aquests canvis personals i professionals en la meva vida. Estic profundament agraït a aquest grup de persones que formen Setem que dia a dia es deixa la pell per intentar tenir una societat més justa i un món millor. Per molts dies que passin, mai m’ha deixat de sorprendre l’entusiasme i il·lusió amb la que tot el voluntariat i equip tècnic de l’entitat treballa per la causa. Dóna gust col·laborar en un lloc on la gent es creu el projecte pel que treballa. Certament, Setem no és una finalitat per si sola, però sí que és una gran eina de transformació de la nostra societat per intentar aconseguir ciutadans i ciutadanes que deixin aquest món, molt millor de com l’han trobat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s