El monopoli de les desigualtats

Joc del monopoli

Imagineu-vos per un instant jugant al joc del monopoli. Ara però afegint a l’atzar dels daus, desigualtats en els diners dels quals disposa cada jugador en iniciar la partida, el que cobra cada cop que passa per la casella de sortida o quants daus tira en cada jugada. Com creieu que afecten aquetes normes arbitràries en l’actitud del jugador que se’n beneficia. Experiments de joc com aquests són els que proposa l’investigador Paul Piff de la Universitat de Califòrnia (Berkeley) per tal d’estudiar els efectes dels diners en el comportament humà.

En aquesta conferència Piff ens parla de manera distesa dels resultats que ha obtingut durant anys. En els estudis que presenta ha observat com els diners donen una falsa sensació de fita personal, d’haver estat aconseguits únicament a través dels propis mèrits i sense ajuda de ningú més. Alhora també ha observat com els diners promouen conductes menys solidàries amb els demés i un increment en la negligència envers les normes o lleis establertes.  També es mosta amb gràfics com aquestes dinàmiques de comportament han causat durant el transcurs de la última dècada, un augment molt gran de les desigualtats econòmiques.

Finalment, també mostra alguns dels avantatges de reduir aquestes diferències com són l’augment en l’esperança de vida, el nivell educatiu o la vida comunitària; i per contra els desavantatges de seguir incrementant les desigualtats que acaben revertint en increments en les taxes de drogoaddicció, violència o empresonaments; i que ens afecten a tota la societat en conjunt. Així doncs, es destaca la importància de sensibilitzar a la població per tal que es prenguin iniciatives de retorn a la societat d’allò que aquesta ens aporta, i així assolir conjuntament majors quotes de bé comú.

Bones festes,

Xavier Bofill i De Ros

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s