El futur de la Cooperació

Castell de estirem el filEl dia 3 de desembre el Consell de la Joventut Horta Guinardó organitzà una taula rodona per a parlar de Cooperació. Hi vam participar l’Arcadi Oliveres (crec que no necessita presentació), la Lola López (directora del Centre d’Estudis Africans) i jo mateix en representació de Setem.

L’Arcadi feia una introducció sobre desigualtats a nivell mundial, causes etc., i la Lola i jo havíem de parlar sobre 2 qüestions: Model de Cooperació que ha dominat fins ara i Model de futur desitjat.

Qui hagi escoltat alguna vegada a la Lola López ja sap que el seu discurs remou consciències. Ella ho expressa molt clarament, ella és “anticooperació”. Per a dir-ho de forma resumida, hem de deixar-los tranquils i treballar aquí per a canviar totes les conductes, activitats etc., que provoquen efectes negatius en els països empobrits.

Setem comparteix molt aquesta filosofia. Per exemple, la nostra missió diu textualment: “Setem Catalunya és una associació de solidaritat internacional independent i participativa que, juntament amb altres organitzacions, vol sensibilitzar la ciutadania de Catalunya sobre les creixents desigualtats globals dels nostre món i les seves causes i promoure les transformacions personals i socials necessàries per a aconseguir un món més just i solidari”.

Per tant, estem en contra de la cooperació paternalista, assistencialista, prepotent, tranquil·litzadora de consciències, que va només a les conseqüències i no a les causes principals, que legitima el sistema, que afavoreix els interessos del nostre país i no els de l’altre, molt professionalitzada i amb poca participació de la ciutadania.

I estem a favor del sentit original de la paraula cooperar: treballar coordinadament per uns objectius comuns. O sigui, hi ha un munt d’accions que es poden desenvolupar tant al Sud com al Nord: sensibilització, formació, incidència, investigació, denúncia, intercanvi d’experiències, creació de vincles humans, promoció i difusió d’alternatives al sistema, acompanyament en les lluites…

La visió crítica, l’anàlisi dels errors comesos i l’escassetat de recursos dineraris ens ha de facilitar el poder estendre un renovat concepte de Cooperació que sigui molt més coherent i útil pels objectius de justícia que busquem. I com diu la Lola, que no torni a ser el nostre model, el model occidental, sinó que sigui definit conjuntament.

Last but not least, voldria remarcar la meva opinió sobre que l’acte del dia 3 il·lustra el moment actual de la nostra organització, on les persones que hi participem i hi dediquem el nostre temps de manera voluntària estem agafant molt més protagonisme, empoderant-nos i no delegant en les persones contractades. Esperem que aquesta il·lusionant tendència sigui imparable.

Jaume Osete

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s